Ako a podľa čoho nakupovať panvice

Takže je čas nakúpiť nové panvice, no odkiaľ začať? V nie jednom obchode s vybavením do kuchyne nájdete police s nespočetným množstvom panvíc – rôznych veľkostí, tvarov, náterov, farieb, rukovätí a dokonca aj rôznych materiálov. Neviete ako a podľa čoho sa rozhodnúť? Upokojte sa a zhlboka sa nadýchnite, my vám pomôžeme vybrať panvicu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a v neposlednom rade vám jej správny povrch uľahčí varenie.

Ako a podľa čoho nakupovať panvice

Ako a podľa čoho nakupovať panvice

Existujú dva materiály, z ktorých je jedro prevažnej väčšiny panvíc vyrobené – hliník a nehrdzavejúca oceľ. Hliníkové panvice sú skvelé tepelné vodiče, ktoré sú navyše aj ľahké. Nevýhodou je, že nie sú bezpečné vzhľadom na jedlo, ktoré v ňom varíte, a preto musí byť potiahnuté farbou alebo látkou. Sú tiež krehké a majú obmedzenú odolnosť proti opotrebovaniu s výnimkou tvrdeného alebo eloxovaného hliníka.
 
Samozrejme nezabúdame ani na obľúbenú nerezovú oceľ. Ako to už aj jej názov naznačuje, je to veľmi stabilný nereaktívny materiál, ktorý vykazuje prakticky neobmedzenú trvanlivosť a je ľahko čistiteľný. Hlavnou nevýhodou nehrdzavejúcej ocele je jej nízka tepelná vodivosť, ktorú možno prekonať vrstvou hliníka medzi dvoma vrstvami z nehrdzavejúcej ocele. Keď nakupujete panvice z nehrdzavejúcej ocele, nezabudnite vyhľadať tie, ktoré sú označené ako „18/10“. Ide o veľmi kvalitnú nehrdzavejúcu oceľ obsahujúcu 18% chrómu a 10% niklu.
 
Ani pri náteroch panvíc to nie je jednoznačná voľba. Tradičný nelepivý teflónový náter je ideálny na prípravu jedál bohatých na bielkoviny, ako sú vajcia, ryby a podobne. Je tiež dobré pre zdravé varenie s nízkym obsahom tuku, pretože pri varení je potrebné iba veľmi málo oleja alebo masla. V neposlednom rade sa ľahko čistí.

Ďalší existujúci nelepivý náter je vyrobený z keramického materiálu, ktorý vykazuje rovnaké vlastnosti ako teflón, ale vyrába sa oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu. Avšak tento náter je najlepšie použiť na nízke až stredné teploty. Prehriatie môže poškodiť nelepivú vrstvu, čím stratí svoje nelepivé schopnosti.
 
Čo sa týka ideálnej veľkosti panvíc, tá by mala reflektovať vaše potreby. Máme tým na mysli to, pre koľko osôb varíte, či na viac dní dopredu a podobne. Toto si musíte zvážiť podľa svojich potrieb a požiadaviek, dobrý tip je zmerať si veľkosti tých, ktoré už máte v kuchyni.

Ako a podľa čoho nakupovať panvice

Ak chcete, aby bola panvica vhodná aj na pečenie v rúre, použite panvicu s rukoväťou z nehrdzavejúcej ocele. V rúre nie je možné používať panvice s bakelitmi, na toto si dajte zvlášť pozor. Nezabúdajte ani na to, na aký účel panvice vyberáte. Dnes už môžete kúpiť panvice na palacinky, na ryby, na grilovanie, panvice na lievance a veľa ďalších. Mnohé z pokrmov však viete pripraviť aj na klasickej panvici, no z viacerými vám to pôjde v kuchyni ak nie lepšie, tak aspoň o niečo rýchlejšie.
 
Teraz už poznáte minimálne úvod, ale aj určite viacero užitočných tipov, ako na výber panvíc do kuchybe. Teraz keď už viete ako na to, môžete sa vydať do najlbižšieho obchodu alebo na stránky eshopu a s radosťou si vybrať správnu panvicu.

Text a foto: PR