S čím môžete zmiešať kávu, aby ste ju nezničili? Tipy a triky, ako oživiť staré chute!

Kávu milujeme asi všetci. Niektorí si ju vychutnávajú v jej najčistejšej podobe bez akýchkoľvek prísad, niektorí ju zasa nevezmú do úst bez aspoň kvapky mlieka. Niektorí, naopak, na káve milujú jej rôzne príchute a spôsoby prípravy. Je však miešanie kávy s rôznymi ingredienciami vôbec zdravé?

S čím môžete zmiešať kávu, aby ste ju nezničili? Tipy a triky, ako oživiť staré chute!

(zdroj: unsplash.com)

Mlieka sa nemusíte báť

Milované aj zatracované mlieko. Donedávna bolo všeobecne rozšírené, že pridávať si do kávy kravské mlieko je nezdravé. Ľudia začali vyhľadávať vegánske alternatívy v podobe sójového či mandľového mlieka, no opak je pravdou – kravské mlieko je v skutočnosti v spojitosti s kávou zdravé! Odporúča sa pridávať do kávy, ak ju pijete nalačno, pretože káva má sama o sebe nízke pH a dráždi žalúdočné steny. Mlieko vám ich pomôže upokojiť. Rovnako sa odporúča ako prevencia proti chronickým zápalovým ochoreniam. Káva je antioxidant a v spojitosti s určitými bielkovinami sa jej účinok ešte zvyšuje. Mlieko vám teda v káve môže uškodiť jedine vtedy, ak máte intoleranciu laktózy.

Nepite ich naraz

Už nie také šťastné spojenie je spojenie kávy s alkoholom. Samozrejme, kto by si na vianočnom večierku nedal populárnu írsku kávu alebo espresso Martini, ale ak si myslíte, že je dobrý nápad dať si po dvoch pohároch vína šálku kávy, aby ste skôr vytriezveli, ste na veľkom omyle. Kofeín v skutočnosti iba oklame váš mozog, že ste triezvy, ale v skutočnosti vám promile v krvi ostane. Navyše naruší váš spánkový režim, pretože hoci ste po alkohole utlmení, káva vás znova nabudí a v posteli sa budete prehadzovať pekne dlho. Ráno bude ešte horšie ako iba po alkohole, pretože aj káva dehydruje a opicu tým pádom zdvojnásobí. Samozrejme, dať si k poobednej káve štamprlík vaječného likéru nikomu neublíži. Stále teda platí, že všetko s mierou. Potrebujete nový kávovar, pretože z toho starého vám už vaša káva nechutí? Použite naše Okay zľavové kódy a ušetrite pri jeho kúpe.

Schudnúť z kávy? Prečo nie!

Na záver máme pre vás ešte jeden tip na špeciálne dochutenie kávy, ktoré má aj veľmi príjemný vedľajší účinok – chudnutie. Zmiešajte lyžičku škorice, tri štvrtiny šálky kokosového oleja a polovicu šálky medu. Túto zmes dobre uskladnite v sklenenej fľaši a zakaždým, keď si budete doma pripravovať kávu, do nej za lyžičku z nej prihoďte. Ak sa pýtate, prečo je táto kombinácia takým účinným spaľovačom tukov, je to tak preto, lebo kokosový olej znižuje telesný tuk, med zasa zvyšuje tvorbu dobrého cholesterolu v tele a škorica znižuje hladinu cukru v tele. Kvalitná káva musí byť nielen z dobrej pražiarne, ale aj kvalitne pripravená. Pripravíte ju tak iba na kvalitnom kávovare – ako vybrať najlepšie a top kávovary sa dozviete práve tu.